Mad, mad, mad i mægtige mænger
Musikken dundrer i dine øregange, du kan lugte maden der er blevet serveret samme dag og du kan mærke varme strømme mod dig. Du ved straks, at du er inde i skolens store køkken, hvor der er fuld gang i opvasken, efter hele skolen har spist. Måske undrer du dig lidt over, at der ikke er nogle sure miner – vi snakker jo om en kæmpe opvask, efter mere end 100 personer. Men nej – alle hygger sig.
Du skal også i køkkenet
En uge i løbet af skoleåret skal alle elever på Brejning have køkkentjans. Her hjælper du køkkendamerne med at lave maden fra klokken 8.00, til opvasken er klaret efter frokosten. Om eftermiddagen møder du så ind klokken 17 og er igen færdig, når der er vasket op efter aftensmaden. Når man er i køkkenet har man ikke skoletimer, valgfag, testzone eller linjefag ligesom resten af skolen. Derudover slipper man også for skolens morgenløb, der ellers er obligatorisk for alle.
Mægtige mængder mad
150 fiskefrikadeller, 2½ sæk kartofler, 5 kæmpe bradepander med kage, 400 boller… Ligegyldigt, hvad menuen står på, er der én ting som er fælles for al madlavning: Det er kæmpe mængder der bliver lavet. Nogle gange kan det godt være lidt ulækkert, når der lige bliver smidt en hel pakke margarine på den store pande, eller når man steger flæsk. Heldigvis er der godt humør blandt alle, og ingen mukker over at skulle i gang med en, ellers uoverskuelig, opgave.
Mange specielle opgaver
Køkkentjans er ikke den eneste specielle opgave, man skal lave på Brejning. Der er også praktisk arbejde, hvor man hjælper Stig (skolens pedel) med forskellige praktiske opgaver. Derudover er der afryddere, som skal sørge for at alt kommer ned i køkkenet, efter vi har spist.