Hvor forsvinder tiden hen?
Tid er et svært begreb at definere, men jeg vil nu alligevel prøve at definere, hvad tid er for mig. Det er sikkert ikke det samme for dig, som det er for mig. Den er både noget meget konkret – men samtidig også noget meget ukonkret.
Tid kan måles i sekunder, minutter, timer, dage, uger, måneder og år. Samtidig er tid også noget meget ukonkret, fordi man kan ikke føle og mærke det, mens man samtidig godt ved, at den forsvinder.
Hvordan bruger og prioriterer jeg min tid på Brejning?
Jeg vil nu fortælle jer, hvordan jeg bruger og prioriterer min tid på Brejning Efterskole. Min dagligdag på Brejning er på mange måder fastlagt med morgenløb, morgenmad, morgensamling, undervisning, frokost, valgfag/linjefag, aftensmad og stilletime, men i løbet af en dag er der mange små huller, vi selv skal fylde ud.
Jeg nyder at fylde disse små huller med at være sammen med de mennesker, der betyder meget for mig her på Brejning. Jeg nyder det sociale utrolig meget og det her med, at man altid kan gå ud og finde nogle og lave noget sammen med.
Før jeg startede på Brejning, prioriterede jeg skole og lektier højere end det sociale, men her på Brejning prioriter jeg det sociale højest. Før jeg startede på Brejning, har jeg aldrig lavet en skoleaflevering dagen før, den skulle afleveres, men det har jeg gjort mange gange på Brejning.
Her glemmer jeg ofte også, hvilken dag/dato/måned det er og en uge kan føles som tre dage. Det, som har ændret sig, er, at skolen ikke længere er det, der betyder mest for mig. Det sociale er blevet vigtigere. Og når det er det sociale, jeg fokuserer på, har det ingen betydning, hvilken dag/dato/måned det er.
Hvordan skal jeg nogensinde kunne forlige mig med tanken om, at min tid på Brejning er ved at rinde ud?
Min tidsfornemmelse har ændret sig meget henover mit efterskoleår, men én af de ting jeg ikke glemmer, er, at min tid her er ved at rinde ud. Det er en skræmmende tanke, og en tanke der er svær at forlige sig med.
Da jeg startede på Brejning i tidernes morgen, havde jeg svært ved at falde til og vænne mig til dagsrytmen, og det med at der var meget tid, hvor vi selv skulle finde nogle at være sammen med. Men nu ved jeg ikke, hvordan jeg nogensinde skal kunne give slip på dette magiske sted, hvor mange af de mennesker, der betyder allermest for mig, er lige rundt omkring mig hele tiden.
Det med at skulle give slip er svært, og jeg bliver trist og tom ved tanken om det, også selvom jeg vidste, da jeg startede, at skolen kun var vores på lånt tid. Vi bliver en del af noget større. Vi er 21. årgang, og der har gået 20 årgange før os. Bygningerne er gamle, og tiden har præget dem.
Vi er bare en lille bitte del af Brejning Efterskoles historie, og vi er bare en lille brøkdel af de mennesker, der har boet i disse bygninger, selvom vi altid være Brejning elever.
Hvad er vigtigt at vide om sin tid på Brejning?
Jeg vil gerne runde denne elevhistorie af med en opfordring til de kommende elever. Nyd tiden, mens I har den, og før den er forsvundet fra jer. Husk at stoppe op og nyde tiden og hinandens selskab. Nyd de magiske øjeblikke og stunder, der vil opstå i løbet af jeres år.
Jo længere tid jeg er her på Brejning, jo tydeligere kan jeg mærke, at et efterskoleår føles som syv menneskeår. Selvom syv menneskeår virker som lang tid, er de smuldret hurtigt bort. Jeg kan ikke svare på, hvor tiden forsvinder hen.
Jeg kan bare fortælle jer, at den forsvinder. Tiden her på Brejning går ikke, den løber afsted i fuld fart. Man skal være hurtig, hvis man vil følge med den, men samtidig skal man huske og stoppe op og nyde den tid, der er, de fortryllede stunder og øjeblikke, der opstår.
Alt det jeg egentlig gerne vil sige er, at I skal nyde jeres ophold på Brejning Efterskole, og hvis I sidder, og er I tvivl om, Brejning Efterskole er det rigtige sted for jer, så vil jeg sige, at Brejning er et fantastisk sted med et fabelagtigt fællesskab, en masse legendariske lærere, overlegne omgivelser og skøn stemning